Pretul unui aparat dentar este diferit in functie de tipul de aparat pe care il purtam

Pretul unui aparat dentar

Aparatul dentar este un dispozitiv din ce in ce mai folosit. Pretul unui aparat dentar, dar si tipul aparatelor dentare variaza in functie caracteristicile sale, de varsta si necesitatile pacientului, iar ortodontul va putea, cu siguranta, sa-l propuna pe cel care se potriveste cel mai bine cazului individual. Medicul ortodont este specialistul in ortodontie, o ramura a stomatologiei care se ocupa cu diagnosticarea, prevenirea si corectarea anomaliilor de pozitie si dezvoltare a dintilor si a profilului facial. In practica, se ocupa cu studiul, aplicarea si controlul aparatelor pentru a corecta problemele rezultate din malocluzie, si anume mestecarea proasta generata de dintii proeminenti, incrucisati sau strambi. Dupa o analiza atenta a cazului, ortodontul propune un plan de tratament personalizat si utilizarea dispozitivelor ortodontice detasabile sau fixe, a caror functie este deplasarea treptata a dintilor pana la readucerea lor in pozitia corecta.

Nu exista o varsta precisa pentru a pune aparatul, dar cu siguranta trebuie sa asteptati sa apara toti dintii definitivi, prin urmare nu inainte de varsta de 12-14 ani. De asemenea, pentru ca, inainte de aceasta varsta, dintii strambi s-ar putea corecta odata cu finalizarea danturii permanente, nu este intotdeauna necesar sa intervina cu aparatul.

Cu toate acestea, exista exceptii de la aceasta regula, de exemplu, daca copilul are modificari in dezvoltarea oaselor palatului, crestere anormala a maxilarului, muscatura incrucisata sau dinti care nu se potrivesc, este posibil sa se intervina intre 7 si 9 ani pentru a corecta anomaliile devreme.

Abordarea unui tratament ortodontic la varsta adulta nu prezinta contraindicatii particulare. In afara de inconvenientul de a purta aparatul, aparatul garanteaza rezultate bune chiar daca perioadele pot fi mai lungi. Odata cu varsta, mobilitatea dintilor este redusa si, dupa indepartarea aparatului, va fi necesar sa-l purtati in fiecare seara pentru a mentine dintii in pozitia atinsa.

Aparatul dentar mobil: ce este, cum functioneaza, avantaje si dezavantaje

Unul dintre modurile de a indrepta dintii este sa purtati un aparat ortodontic mobil. Ce inseamna? Ca dispozitivul nu se afla in gura pacientului permanent, ci ramane in afara cavitatii bucale in timp ce mananca sau ce practica un sport. Aceasta solutie este utilizata mai ales la copii sau, in orice caz, la pacientii inca aflati in dezvoltare.

Dispozitivul mobil poate fi utilizat in trei moduri diferite:

Functional: interfera cu activitatea de deschidere si inchidere pentru a actiona asupra cresterii osoase si a activitatii musculare. Astfel se obtine schimbarea formei si cresterii oaselor fetei, actionand asupra pozitiei maxilarului si asupra stimularii muschilor, inclusiv a limbii.

Ortodontic: prin miscarea dintilor, fara a actiona asupra osului sau muschilor.

De retinere: dupa ce ati dezasamblat un aparat fix, pentru a mentine dintii in pozitia obtinuta si pentru a preveni reaparitia problemei initiale sau pentru ca dintii sa se strambe. In unele cazuri, pot fi necesare forte suplimentare pentru a echilibra structura osoasa si a promova corectarea muscaturii printr-o aliniere corespunzatoare a dintilor superiori si inferiori.

Mai discret si mai confortabil, unul dintre principalele avantaje ale dispozitivului mobil consta in a-l putea gestiona independent, extragandu-l din gura singuri. Cu toate acestea, este foarte important sa fie purtat pentru un mai mare numar de ore, ziua si noaptea. In plus, permite o mai buna igiena orala la domiciliu.

Dispozitivul mobil este format dintr-o placa de rasina in care au fost introduse mai multe elemente de sarma metalica si unul sau mai multe suruburi. Deoarece acest tip de dispozitiv tinde sa acumuleze placa si bacterii, acesta trebuie periat cu atentie in fiecare zi si curatat cu un produs specific, cel putin o data pe saptamana.

Durata medie a unui tratament ortodontic cu un dispozitiv mobil este de aproximativ doi ani. In special pentru pacientii adulti, alternativa principala este reprezentata de dispozitivul invizibil.

Aparatul fix: ce este, cum functioneaza, avantaje si dezavantaje

Dispozitivul fix este “blocat” direct in gura pacientului cu benzi, paranteze si alte dispozitive. In parantezele ortodontice se introduc, din cand in cand, fire de diametru, design si forma diferita, care determina amplasarile ulterioare ale dintilor. Avantajul unui aparat fix este ca actioneaza 24 de ore pe zi si, prin urmare, timpul de tratament este mai mic decat cel cu un aparat mobil. In plus, aceasta metoda este foarte precisa. Aparatul fix garanteaza rezultate excelente si nu implica niciun dezavantaj deosebit, pe langa faptul ca trebuie sa se efectueze igiena orala scrupuloasa dupa fiecare masa.

In general, tratamentul ortodontic fix este programat in functie de nevoile clinice, iar durata acestuia poate varia de la cateva luni la 2-3 ani. Succesul tratamentului este puternic influentat de colaborarea pacientului si, evident, a parintilor in cazul copiilor. Este de fapt necesar sa respectati planul de control pentru modificarile dispozitivului si sa efectuati o igiena orala atenta si constanta.

La sfarsitul tratamentului este necesara o perioada numita „faza de retinere” in timpul careia, prin utilizarea unei placi speciale, pozitiile atinse sunt stabilizate pentru a asigura durata rezultatului obtinut.

Aparatul dentar invizibil sau transparent

Ingrijorat de aspectul estetic, pacientul adult are deseori probleme in a lua in considerare tratamentul ortodontic. Astazi exista solutii care fac ca aparatul sa fie practic invizibil. In loc de fixarea metalica traditionala, se folosesc o serie de alinieri realizate dintr-un material plastic transparent, aproape invizibil. Functional, aparatul invizibil le-a adus chiar si celor mai refractari pacienti solutia pentru problemele dentare.

Dupa ce a evaluat necesitatea tratamentului ortodontic, medicul dentist va face radiografii si va face un mulaj al dintilor, trimitand totul la un laborator specializat. Laboratorul va prelucra imagini tridimensionale ale dentitiei, pe baza carora va fi posibila definirea unui plan de tratament si simularea exacta a aspectului gurii la sfarsitul tratamentului.

Pe langa avantajele estetice, aparatul invizibil ofera un confort mai mare pe intreaga durata a tratamentului cum ar fi: absenta firelor si a parantezelor metalice in gura, risc mai mic de carii si gingivite in comparatie cu cei care poarta dispozitive metalice. In plus, este posibil sa se prezica rezultatul estetic inca din prima etapa de diagnostic.

Spread the love

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*