Uneori nu este de ajuns sa vorbim doar despre viitor si ale sale inovatii, ci trebuie sa privim retrospectiv ca sa vedem de unde am plecat. Pornind de de la aceasta idee, astazi vorbim despre istoria frigiderului si cum a devenit el parte din viata noastra de zi cu zi.
Frigiderul este o parte esentiala a vietii noastre. Fie ca vorbim despre frigiderul din bucataria fiecaruia sau despre alte echipamente frigorifice care pastreaza mancarea si bautura la o temperatura optima, acestea contribuie in mod decisiv la evolutia intregii societati, asigurand prospetimea alimentelor pentru mai mult timp.
Desi adeseori trece neobservat, frigiderul este prezent peste tot: in supermarketuri prin vitrine frigorifice, acasa, la birou sau chiar in automatele de bauturi pe care le gasesti pe strada.
Care este istoria frigiderului?
Aparatele frigorifice sunt prezente in societatea noastra de ceva timp, insa nu in forma pe care o stim astazi. Prima masinarie care avea scopul de a pastra alimentele la o temperatura scazuta a fost inventata in 1755 de catre chimistul scotian William Cullen. Acesta a incercat sa traga caldura dintr-un container cu eter, pentru a il mentine rece pentru mai multa vreme. Experimentul sau a fost o reusita, insa nu a devenit cunoscut la nivel mondial.
Abia in 1856 a fost implementet un sistem complex de refrigerare, care functiona cu eter, alcool si amoniac.
Primul frigider cu adevarat modern a aparut in 1913, atunci cand americanii Fred W. Wolf si Nathaniel B Wales au creat o cutie invelita intr-un cub de gheata, care era conectata la curent electric si avea capacitatea de a raci aerul. In 1922, doi suedezi au perfectionat inventia prin refolosirea apei care se scurgea.
In Romania, primele frigidere s-au construit in anul 1956 la Uzina de Masini Electrice Bucuresti. Acestea erau denumite ” Pinguin”, aveau un sistem cu absorbtie si nu aveau termostat.
Din anii ’70 in Romania au inceput sa fie produse frigidere cu compresor, sub denumirea de Arctic. In acea perioada, majoritatea frigiderelor din casele romanilor erau Arctic, produse la Gaesti.
Astazi, frigiderele sunt foarte bine integrate in societatea moderna, fiind dotate cu o multime de functii interesante. Acestea sunt extrem de eficiente, pot avea aspect foarte interesant, pot congela, pot sta departe de microbi si pot fi dotate cu usi din sticla, in asa fel incat sa se vada absolut totul prin ele.
Ce trebuie sa stii despre frigiderele?
De-a lungul timpului s-au conturat o multime de curiozitati si lucruri interesante despre frigidere. Iata cateva dintre acestea:
- Frigiderul consuma aproximativ 10% din totalul energiei electrice dintr-o casa;
- Orice frigider este mult mai eficient daca are cat mai multe lucruri in el. Tocmai de aceea, este bine sa fie intotdeauna plin;
- In America exista o sarbatoare denumita ” Curata-ti frigiderul”. Aceasta are loc pe 15 noiembrie si asa cum ii spune numele, prevede curatarea frigiderului.
- Primul frigider comercial produs vreodata a fost comercializat de General Motors in 1911. Modelul Kelvinator a ajuns in 1923 sa reprezinte 80% din intreaga piata de frigidere;
- Astazi, in toata lumea se vand zeci de milioane de frigidere in fiecare an si in tarile dezvoltate aproape 99.5% din toate locuintele au un frigider;
- Cel mai lung frigider din lume este o constructie destinata distributiei criogenice si are 27 de kilometri. Aceasta se afla de-a lungul granitei dintre Franta si Elvetia;
- Desi astazi exista frigidere in absolut orice culoare, la inceputul anilor’50 majoritatea frigiderelor de pe piata erau albe. Pana la jumatatea acelui deceniu insa, producatorii au incercat sa isi atraga clienti prin culoare, ceea ce a dus la aparitia frigiderelor colorate;
- Frigiderele casnice au o capacitate care poatae varia intre 4 si 600 de litri;
Cu siguranta, este imposibil sa ne inchipuim astazi viata fara frigidere. Practic, fara aceste electrocasnice in case, in magazine si in depozite, nu ne-am putea bucura de o multime de alimente importate din tari indepartate, am pierde foarte multi bani din cauza deteriorarii rapide a alimentelor si ar trebui sa facem cumparaturi in fiecare zi, pentru a ne putea bucura de alimente proaspete. De asemenea, fara frigidere, berea, sucurile si apa ar fi mereu calde, ceea ce pe timp de vara poate sa fie extrem de neplacut.
Lasă un răspuns