Cum sunt poziționate produsele într-un supermarket?

Cum sunt poziționate produsele într-un supermarket?

Majoritatea persoanelor își fac cumpărăturile în supermarketuri, unde găsesc o diversitate mare de produse pentru necesarul zilnic. Cu siguranță te-ai întrebat cel puțin o dată după ce plan se plasează produsele într-un supermarket. Răspunsul este da, ba chiar sunt mai multe strategii și reguli după care acestea sunt aranjate.

De asemenea, marile magazine au tendința de a muta periodic locul în care se află produsele, ceea ce pentru un client fidel care s-a obișnuit cu locul în care găsește ceea ce caută poate fi enervant. Pentru magazin însă, aceasta este o strategie de marketing, așa încât clientul să fie nevoit să petreacă mai mult timp în magazin pentru a găsi ceea ce caută.

Chiar dacă poziționarea celor mai multe produse se modifică frecvent, există un sector pe care îl găsești întotdeauna în același loc. Imediat ce ai trecut de poarta rotativă de acces magazin vei putea observa că ajungi în zona în care găsești fructele și legumele.

Lângă acest sector, în apropiere va fi poziționate produsele de brutărie și patiserie. Cele două raioane vor fi urmate de produsele lactate și de carne. În colțul opus intrării găsești mâncărurile recomandate pentru consum moderat, băuturile și alte produse de uz casnic.

La prima vedere acest aspect nu pare unul foarte important, pentru că cei care doresc să cumpere legume sau fructe o vor face indiferent de locul în care acestea sunt plasate. Cu toate că în mod direct clientul nu va cheltui mai mulți bani doar datorită acestei strategii, la nivel inconștient lucrurile stau cu totul altfel.

Studiile realizate de anumite universități din Statele Unite au demonstrat că vânzările magazinelor au crescut cu până la 15 %, atunci când aceste produse au fost poziționate la intrare. Motivul pentru care se întâmplă așa este unul foarte simplu, și anume imaginea pe care creierul nostru și-o formează într-o astfel de situație.

În primul rând, în clipa în care intri într-un supermarket și vezi un raion plin de fructe și legume sau flori, mintea ta va considera că ajunge într-un loc natural. Viața de zi cu zi ne obligă să trăim între mașini și clădiri, așa încât orice factor care ne duce cu gândul la natură ne va induce o stare de bine.

În cel de al doilea rând, legumele și fructe sunt asociate în permanență cu sănătatea fizică a persoanei în cauză. Atunci când vedem aceste alimente strălucitoare, așezate frumos în diferite lădițe, vom asocia acest factor cu un produs natural, de calitate, potrivit pentru sănătatea noastră.

Mai mult, s-a dovedit faptul că atunci când cumperi produse sănătoase și îți induci o stare bună, este mult mai probabil să ajungi să cumperi și alte produse, mult mai nesănătoase, și pe care nu le aveai inițial pe listă. Acest principiu funcționează pe baza unui mecanismului psihologic al recompensei.

Având în vedere că în țara noastră consumul de fructe și legume este unul redus și pentru multe persoane nu este o obișnuință, în mod direct vei simți că ai făcut ceva bun cumparandu-le. Mai departe, îți vei permite să cumperi și un produs nesănătos, pe care nu ți-l doreai, pentru că ai făcut o alegere bună care va cântări mai mult în comparație cu produsele nesănătoase.

De cealaltă parte, vei observa că în orice supermarket, produsele precum băuturile alcoolice, sucurile acidulate sau chipsurile se afla în colțul opus față de locul în care au fost plasate rafturi pentru legume și fructe. Dacă cele două ar fi poziționate alăturat, șansa de a alege ceva nesănătos ar fi mult mai mică.

Practic, chiar dacă pentru client modul de așezare al produselor în magazin nu este unul important, pentru cei care administrează supermarketul este vital. Cu cât clientul va avea o stare mai bună atunci când intră în magazin și va petrece mai mult timp acolo, cu atât acesta va face mai multe cumpărături.

În concluzie, atunci când te duci într-un supermarket, ar fi indicat să ai o listă de cumpărături și să știi ce dorești să cumperi. Nu este nimic rău în a achiziționa și produse pe care nu le aveai în plan, dar trebuie să ai în vedere că vei cheltui mult mai mult. Urmărește cu atenție calitatea lucrurilor pe care le cumperi și optează pentru o viață sănătoasă.

Spread the love

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *