Costumul de ceremonie pentru barbati: ghid despre cum si cand sa il purtati (P)

Costumul de ceremonie

Fie ca este vorba de absolviri, botezuri sau nunti, trebuie sa va ganditi la costumele de ceremonie pentru barbati. Costumele clasice, chiar daca sunt in culori inchise, sunt o alternativa valabila chiar daca pot fi informale. Costumele de ceremonie in schimb, datorita formei si originii lor, au fost intotdeauna alegerea ideala pentru cele mai speciale ocazii.

Daca trebuie sa o spunem, partial de dragul traditiei si, partial, pentru respectarea etichetelor, noi romanii nu suntem mari fani ai costumelor de ceremonie destinate ca fiind o costumatie de nunta, dar este, de asemenea, adevarat ca aceasta pare sa fie una dintre putinele ocazii care au mai ramas pentru a ne etala hainele de gala.

Simpla alegere de a purta un costum de ceremonie nu este o garantie automata a elegantei si rafinamentului. Exista, de fapt, anumite precautii care trebuie respectate pentru a face costumul sa para cu adevarat impecabil si pentru a evita greselile grosiere.

Inca de la origini, tuxedo-ul (adica costumul de ceremonie) a fost intotdeauna considerat vestimentatia masculina de seara prin excelenta. Scopul initial al acestui tip de imbracaminte a fost de fapt inlocuirea costumului purtat toata ziua, permitand barbatilor sa lase in urma murdaria si mirosul unei zile petrecute la calarie sau in oras.

Alegerea de a purta un costum de ceremonie a intruchipat dorinta – in randul oamenilor cu inclinatii sociale sofisticate – de a arata un aer proaspat si cat mai atractiv atunci cand se intalnesc in ocazii formale.

Indiferent de modul in care este definita utilizarea de seara, un tuxedo nu trebuie sa fie purtat niciodata la lumina soarelui. Totusi, aceasta conditie este dificil de respectat in timpul verii, in special in regiunile situate departe de ecuator. De aceea, expertii in etichete au trebuit, asadar, sa elaboreze orientari mai practice si mai putin ambigue.

Cea mai obisnuita solutie este definirea serii in ordine cronologica si descurajarea folosirii costumului de ceremonie in public inainte de ora 18.00. Cu exceptia cazului in care lucrati ca ospatar, singura justificare pentru purtarea unui costum de ceremonie in timpul zilei este daca mergeti la un eveniment de seara sau daca trebuie sa participati la intalniri diplomatice specifice.

Protocolul de purtare a tuxedo-ului pentru evenimentele formale organizate dupa ora 18:00 este inca urmat pe scara larga in multe tari din lume.

Casatoria este unul dintre evenimentele posibile in timpul carora sa purtati un costum de ceremonie. Astazi, cele mai multe evenimente formale care necesita un astfel de costum, specifica asta in mod explicit in invitatie sau in alte forme de instructiuni pentru invitati, indicand de obicei codul vestimentar „black tie”. Cu toate acestea, raman cateva ocazii in care utilizarea costumului de ceremonie este implicita. Acestea pot fi:

Teatru si opera

Opera si teatrul sunt in mod traditional considerate a fi cele mai prestigioase dintre toate formele de arta si, prin urmare, au necesitat intotdeauna spectatorilor sa adopte cel mai formal stil vestimentar.

Evenimente si petreceri private

In zilele noastre, folosirea costumului de ceremonie este certa in evenimente private precum cinele de gala. De asemenea, evenimentele diplomatice (la ambasade, de exemplu) cer de cele mai multe ori costume de ceremonie. Cum spuneam, specificatiile sunt adesea amintite pe invitatii.

Nu este usor sa purtati un costum de ceremonie, insa, cu cateva informatii, nu veti da gres atunci cand il veti imbraca!

Spread the love

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*