Caseta de directie reprezinta una dintre cele mai importante componente auto

Caseta de directie

Directia masinii este foarte importanta pentru siguranta traficului rutier iar componenta sau piesa responsabila pentru transmiterea si amplificarea fortei care se aplica prin intermediul volanului si care da directia, este caseta de directie.

Bineinteles ca exista mai multe tipuri de casete de directie si se pot diferentia in functie de tipul elementului conducator si condus, care transmite forta de la volan la axul levierului de directie.

De regula, sunt utilizate elemente care poarta denumiri precum melcul cilindric, melcul globoidal, surubul, roata dintata pentru elementele conducatoare si un sector dintat, role, manivele, piulite sau cremaliere pentru elementul condus.

In ceea ce priveste autoturismele noi, lucrurile sunt destul de simple si cel mai adesea este utilizat un sistem pe baza de melc globoidal cu rola si/sau pinion cu cremaliera.

Totusi, tipul casetei de directie este mai putin important, datorita faptului ca discutam despre o componenta care este intr-o continua sarcina, deci sufera constant uzura. Astfel, se poate uza si cauza probleme dupa un anumit numar de km si in functie de modul in care a fost exploatata.

In cazul unei casete de directie, este important sa se cunoasca simptomele casetei defecte, in asa fel incat sa se poata ajunge intr-un service casete directie la timp, iar mai apoi fie sa se recurga cat mai repede la inlocuirea componentei cu o caseta noua, fie sa se apeleze la servicii profesionale de reconditionare caseta directie.

Printre cele mai des intalnite simptome ale unei casete de directie defecte, numararm:

  • Apar sunete in momentul virajelor
  • Apare senzatia de balans in volan, acesta devenind moale si pierzandu-si din acuratete.
  • Masina incepe sa traga intr-o parte
  • Servodirectia se opreste din a functiona
  • Apar pete de lichid sub masina

In cele mai multe situatii, reconditionarea casetei de directie poate reprezenta cea mai buna solutie din punctul de vedere al costurilor, cat si din punctul de vedere al calitatii. Daca o caseta de directie este reconditionata de specialisti in domeniu si cu piese de calitate, atunci aceasta poate asigura aceleasi performante si durata de viata, precum una noua.

Din pricina amplasarii sale, o caseta de directie este expusa la tot felul de factori care pot duce la deteriorare.

De exemplu, caseta de directie este supusa atat la temperaturi ridicate cat si la temperaturi scazute. Expunerea repetata la toti factorii rutieri pot deteriora bucsele si pot provoca scurgeri daca discutam despre o caseta de directie hidraulica. In plus, nu doar scurgerile pot reprezenta o problema, dar lichidul special de servodirectie poate deveni contaminat, permitand ca granule abrazive sa se afla in angrenaje.

O verificare preventiva mareste considerabil durata de viata a casetei de directie iar o inspectie amanuntita in momentul in care simtiti anumite simptome, va poate salva de la costuri inutile. Daca discutam despre o servodirectie hidraulica, este recomandat sa inlocuiti lichidul respectiv in functie de specificatiile date de fiecare producator auto in parte.

Gasesti un service bun pentru reparatia casetei de directie pe str. Badea Dumitru, nr 16, Sector 5, Bucuresti, Romania.

Spread the love

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*