Care sunt avantajele unui sistem fotovoltaic cu panouri N-type

Care sunt avantajele unui sistem fotovoltaic cu panouri N-type

Panourile fotovoltaice nu sunt o tehnologie nouă ci au fost dezvoltate în 1954 și utilizate de către agențiile spațiale. Primul panou fotovoltaic era un panou N-type însă, pentru că acest tip de panou nu rezista foarte bine la radiații, agențiile spațiale au optat pentru folosirea panourilor fotovoltaice P-type motiv pentru care această tehnologie a devenit o prioritate pentru producătorii de panouri. Pe cale de consecință, acest lucru a dus la popularitatea panourilor P-type și în rândul consumatorilor casnici sau comerciali, tehnologia N-type intrând într-un con de umbră. În ultimii ani însă, tehnologia N-type a început să prezinte un interes crescând în rândul producătorilor de panouri fotovoltaice și se estimează că în 2024/2025 tehnologia N-type va ajunge să domine în piața panourilor fotovoltaice.

Ce este panoul fotovoltaic N-type și care sunt avantajele lui

Celula fotovoltaică N-type este fabricată din siliciu dopat cu elemente chimice ca fosforul. Acest element chimic are un electron în plus față de siliciu, lucru ce duce la un exces de electroni. Când lumina atinge suprafața celulei, electronii în exces sunt excitați și se deplasează către suprafață creând o sarcină electrică negativă, de unde și denumirea de N-type (celulă fotovoltaică de tip negativ sau cu sarcină negativă).

Spre deosebire de panourile fotovoltaice cu sarcină pozitivă sau P-type, panourile N-type prezintă avantajul că sunt mult mai puțin susceptibile la degradarea cauzată de lumină. Acest lucru se datorează din nou componenței chimice a celulei fotovoltaice. Celula P-type are în componență bor, un compus chimic care se degradează sub acțiunea luminii și care în plus reacționează la actiunea oxigenului făcând ca suprafața panoului să își piardă puritatea și reducând performanța panourilor cu până la 10% în unele cazuri.

Fosforul din componența celulei N-type nu are aceste reacții la acțiunea luminii sau a oxigenului, motiv pentru care panourile fotovoltaice N-type sunt mai eficiente având un coeficient LID (”light induced degradation” adică ”degradarea indusă de lumină”) mult mai mic. Așa se explică și de ce rata de degradare anuală a panourilor N-type este mai mică decât în cazul panourilor P-type. Concret, un panou fotovoltaic performant P-type are un coeficient de degradare a puterii în primul an de funcționare de 2%, față de maxim 1% în cazurilor panourilor N-type. Apoi, începând din al doilea an de funcționare panoul P-type are o rată de degradare a puterii de 0,55% spre deosebire de cea 0,4% a panourilor N-type.

Concluzia este că panoul fotovoltaic N-type pe care îl puteți găsi și aici, are un randament mai mare decât a panoului P-type, o durată de viață mai mare și, un aspect foarte important având în vedere valoarea investiției într-un sistem de panouri fotovoltaice, o garanție dată de producător mult mai mare. În mod standard, posesorii de panouri P-type beneficiază de o garanție a produsului de 12 ani față de 15 pentru panourile N-type și de o garanție a puterii liniare de 25 de ani, față de 30 de ani pentru panourile fotovoltaice N-type.

Nu cu multă vreme în urmă, singurul impediment pentru consumator în a achiziționa panouri fotovoltaice N-type era prețul lor care era mai mare din cauza costurilor de producție ridicate. La Efurtun poți găsi panouri fotovoltaice monocristaline Jinko Tiger Neo N-type la același preț cu cel al panourilor fotovoltaice P-type.

Suntem siguri că printre noi sunt foarte puțini aceia care nu sunt conștienți de avantajele pe care le prezintă instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice. Menționăm însă că, pe lângă reducerea costului cu energia electrică și folosirea unei surse de energie verde, panourile fotovoltaice nu sunt deloc solicitante din punct de vedere al mentenanței. Dacă ai decis să le montezi pe acoperiș va fi nevoie să le inspectezi din când în când pentru a te asigura că suprafața lor nu este acoperită de praf sau de frunze sau că păsările nu și-au făcut cuiburi la baza lor. Curățarea lor și îndepărtarea frunzelor o poți face chiar tu mai ales în cazul panourilor montate la sol dar dacă sistemul fotovoltaic este montat pe acoperișul casei îți recomandăm, din motive ce țin de siguranță, să apelezi la o firmă specializată. În plus, ține cont că fisurarea sau deteriorarea mecanică a panourilor din motive ce țin de modul în care au fost manipulate, va duce la pierderea garanției oferită de producător. Vestea bună este că, în general precipitațiile sunt suficiente pentru a le curăța și că nu este nevoie să intervii foarte des, de cele mai multe ori o singură dată pe an fiind suficient.

Spread the love

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*